* Amorțeli, Amețeli?
* Dificultăți în mișcarea brațelor / picioarelor?
* Dureri de cap?
* Tulburări de memorie?
* Dureri la nivelul coloanei?
* Tremor la nivelul membrelor?
      Ghid de prim ajutor
      Abrevieri medicale
      Medicamente
      Dictionar medical
      Terapii complementare
      Plante medicinale
      Sfaturi practice
      Simptome generale
      Simptome osteoarticulare
      Simptome cardiovasculare
      Simptome respiratorii
      Simptome digestive
      Simptome renale
      Simptome neurologice
      Simptome senzoriale
      Simptome psihiatrice
      Boli alergice
      Boli cardiovasculare
      Boli respiratorii
      Boli digestive
      Boli hepatice
      Boli ale colecistului
      Boli ale pancreasului
      Boli renale
      Boli osteoarticulare
      Boli ale tesutului conjunctiv
      Boli genitale
      Boli de sange
      Boli infectioase
      Boli endocrine
      Boli neurologice
      Boli profesionale
      Intoxicatii fiziopatologie, simptome, tratament
      Spitale
      Institutii de invatamant
      Leacul pentru batranete
      Modificarile gustului

Bronsita acuta

Bronsita acuta este o inflamatie acuta a mucoasei bronsice, interesând de obicei bronhiile mari si mijlocii si frecvent traheea (traheobronsita).

Etiopatogenie
Poate fi provocata de factori infectiosi (virusuri, bacterii, pneumococi, stafilococi, streptococi, Haemophilus influenzae); factori alergici; inhalarea unor substante iritante (clor, amoniac, gaze de lupta, fum de tutun etc.). Cele mai importante cauze favorizante sunt: frigul, fumul, praful, umiditatea, excesul de tutun, eforturile vocale. Bronsita acuta se întâlneste frecvent în numeroase boli: tuberculoza pulmonara, dilatatia bronhiilor, cancerul bronhopulmonar, gripa etc.

Anatomie patologica
Edem si hiperemie a mucosei (culoare rosiatica), cu secretie mucoasa sau mucopurulenta.

Simptome
Saspectul clinic este de rinobronsita cu evolutie în trei faze: o faza de coriza sau catar rinofaringian care dureaza 1-3 zile (usoara ascensiune termica, jena la deglu-titie, arsura sau înfundare a nasului); o faza de cruditate sau uscata, care dureaza 2-3 zile, cu tuse uscata, spasmodica, durere vie retrosternala, uneori febra moderata si voce ragusita; o faza de coctiune sau productiva, cu tuse însotita de expectoratie mucoasa sau mucopurulenta si raluri difuze. Boala dureasa 1-2 saptamâni.

Forme clinice
Bronsita acuta comuna (forma descrisa); bronsita difuza (bronsiolita), care intereseaza bronhiile mici, periferice si se însoteste de dispnee marcata si de alterare a starii generale; bronsita hemoragica, traheita, care se manifesta prin dureri si arsura retrosternala continua.

Tratament
Consta în combaterea focarelor septice, sinusale si rinofaringiene, combaterea componentei ajergice (Nilfan, Feniramin - 1 - 3 tabelte/zi) si antibiotice în formele servere si la bolnavii debilitati. Se administreaza de obicei Tetraciclina (1-2 g/zi) si, dupa caz, Penicilina. Simptomatic, se administreaza în faza de cruditate _cjilmante ale tusei (Calmotusin, Codenal, Tusomag, Tusan); antigiretice, analgezice (Acalor, Acid acetilsalicilic sau Aminofenazona) si dezinfectante nazofaringiene, iar în faza de coctiune: expectorante (sirop expectorant, tablete expectorante, bauturi calde, infuzie de tei sau de specii pectorale).

 

Valid XHTML 1.0 Transitional