Arsuri
Arsurile reprezinta una din cele mai grave si mutilante agresiuni, fiind produse ca rezultat al actiunii caldurii asupra tesuturilor; caldura devine lezanta pentru tesuturile vii când depaseste 46°C.
Gradul arsurilor
Clasificarea gradelor arsurii se face tinând cont de straturile tegumentare afectate
- Gradul I: se lezeaza doar stratul superficial al pielii; pot sa apara eritem, usor edem, durere, cu sau fara vezicule.
- Gradul II: afecteaza pielea în profunzime, afectând si dermul; sunt prezente flictene cu continut clar, edem, eritem, durere.
- Gradul III: distruge toate straturile pielii; tegumentul are aspect carbonizat, iar durerea este mai putin intensa deoarece se distrug terminatiile nervoase. Exista flictene dar cu continut sangvinolent.
Arsura de gradul I si II
Se pune zona respectiva sub jet de apa rece sau se aplica o compresa cu apa rece, apoi se acopera arsura cu o compresa sterila. Se pot aplica sprayuri sau creme special destinate pielii arse.
Arsura de gradul III
Nu se îndeparteaza hainele lipite de pielea arsa. Se pun comprese cu apa rece pe zonele afectate. La acesti pacienti apar de obicei probleme respiratorii, astfel încât se vor lua masurile care se impun. Acesti pacienti vor fi transportati de urgenta la spital
Arsura electrica
Nu se atinge victima pâna când curentul electric nu este întrerupt sau atât timp cât victima se mai afla în contact cu sursa, pentru ca se poate electrocuta si salvatorul. Daca victima nu respira, se mentin deschise caile aeriene, se fac respiratii artificiale. Daca nu respira si nu are puls, se adauga si masaj cardiac. Arsurile aparute, localizate mai ales la nivelul zonei de contact, se trateaza cum s-a descris mai sus.